Het Oog

Voordat u besluit uw ogen te laten laseren is het handig om te begrijpen hoe het menselijk oog is opgebouwd.  Hierdoor begrijpt u termen die uw behandelaar gebruikt, beter.

Netvlies (retina): Is de lichtgevoelige zenuwvezellaag welke de achterzijde van ons oog bekleed. Het netvlies ontvangt het licht en zet deze om in impulsen die via de optische zenuw naar de hersenen wordt gezonden.

Hoornvlies (cornea): Het transparante venster aan de voorzijde van ons oog waarover wij ons traanvocht knipperen. Het hoornvlies laat het licht toe in ons oog en buigt de lichtstralen af richting het netvlies.

Pupil: Het donkere gat in het midden van het regenboogvlies. De pupilopening bepaalt de hoeveelheid licht welke ons oog binnen komt.

Gele vlek (macula lutea): Is een klein gedeelte in het netvlies met een hoge concentratie van kleurgevoelige netvliescellen (kegeltjes). De gele vlek stelt ons in staat kleine details duidelijk waar te nemen.

Optische zenuw (nervus opticus): De optische zenuw verbindt het oog met de hersenen. De optische zenuw leidt de impulsen gevormd door het netvlies naar onze hersenen alwaar het beeld wordt geïnterpreteerd.

Glasachtig lichaam (corpus vitreum): Een helder gelei-achtige massa welke het middelste deel van ons oog opvult.

Ooglens (lens cristalina): Een heldere lens in het oog die de lichtstralen afbuigt naar het netvlies. De ooglens kan zich bollen waardoor de afbeelding van een voorwerp vlak vóór het oog scherp op het netvlies wordt afgebeeld (accommoderen).

Regenboogvlies (iris): Het fraai gekleurd vlies welke het binnenkomende licht regelt door de pupilopening te vormen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.